Wat is Chiro?

Chiro is een plek waar kinderen knotsgekke avonturen kunnen beleven: ravotten in de velden, kampen bouwen in het bos en zich eens lekker vuil kunnen maken. Soms kan het er ook rustig aan toe gaan. We maken al eens een knutselwerkje, we zingen Chiroliedjes, we spelen toneeltje of zitten gezellig samen bij het kampvuur. We willen met onze Chiro bereiken dat kinderen eens verder kijken dan hun TV of Playstation, dat ze leren samenspelen en samenleven met andere kinderen, dat ze voor zichzelf leren zorgen, dat ze uitgedaagd worden om gekke, creatieve dingen te doen en dat ze hun fantasie helemaal de vrije loop kunnen laten!

Waar en wanneer?

Elke zondagnamiddag van 14u00 – 16u30 staat de leiding klaar om een hele namiddag te ravotten, spelen, knutselen etc.

Onze Chirolokalen kunnen jullie terug vinden op de Neeroeterenstraat 18, 3680 Opoeteren (zie contact). De jongensbouw staat boven aan de weg, de meisjesbouw ligt onder aan de beek.

Hoe word je lid?

Iedereen die in het 3de leerjaar zit (of die leeftijd heeft) is welkom om eens te komen proberen en wie weet wel een echt Chiromeisje -of jongen te worden. Jullie hebben dus niets te verliezen!

Wij organiseren een openchirodag in september, waarbij er voor iedereen grootse activiteiten worden voorzien. Na de spelnamiddag eindigen we met een praatcafé (ja, ook voor de mama’s en papa’s!) waarbij bekend wordt gemaakt wie jullie leiding wordt. Vanaf die dag kunnen jullie je ook inschrijven voor een spetterend nieuw Chirojaar. Je mag echter ook nog een weekje of twee komen proberen om te ondervinden of de Chiro wel echt iets voor jou is. Al twijfelen wij daar niet aan!

We vragen €25 lidgeld om een jaar lang met ons te komen ravotten. Dit geld gebruiken wij o.a. voor de verzekering voor elk lid en spelmateriaal. Het lidgeld kan je op de openchirodag betalen wanneer je je inschrijft. Lukt dit niet, dan is dat geen probleem. De zondagen die daarop volgen, zullen er altijd enkele leiding klaar zitten na de Chironamiddag waarbij je je nog kan inschrijven.

Een mooi uniform is natuurlijk noodzakelijk als je bij de Chiro zit. Wij vragen dan ook om een T-shirt en/of trui van Chiro Opoeteren verplicht aan te kopen. Dit kunnen jullie doen op de openchirodag of op de één van de eerste Chirozondagen van het jaar. Een Chirorok of -short is optioneel en kunnen jullie terugvinden in De Banier. Meer informatie over hun vestigingsplaatsen en het aanbod vind je op hun website https://www.debanier.be/.

Bivak

Na een jaar lang ravotten in de bossen van Opoeteren is de tijd aangebroken voor de tofste week van het jaar: het bivak! Dit vindt plaats in juli, de exacte datum krijgen jullie elk jaar tijdig te horen. Vanaf mei-juni kunnen jullie de leiding aan de deur verwachten om jullie mee te vragen op kamp. Jullie krijgen dan ook een kampboekje met alle nodige info en leuke spelletjes.

Dit jaar vindt het kamp van de meisjes plaats van 13-21 juli 2023. Het jongenskamp zal doorgaan van 21-29 juli 2023.

Goed om te weten

Willen jullie op tijd laten weten als jullie een zondag niet kunnen komen? Zo kan de leiding hier rekening mee houden bij het maken van de activiteiten. Zorg wel dat je genoeg komt, want wie amper zijn gezicht heeft laten zien doorheen het jaar, mag helaas ook niet mee op bivak. En dat willen we natuurlijk niet!

De meisjes voorzien elke zondag een vieruurtje. Ze vragen een halve euro voor een koek en een halve euro voor een drankje. Neem dus ook zeker een klein zakcentje mee naar de Chiro als je denkt honger te gaan hebben! De stoere jongens hebben het te druk met ravotten en houden geen vieruurtje-moment.

Op de Chiro spelen we nog op de ‘oude’ manier. Hier horen dus ook geen gsm’s of andere electronische toestellen thuis. Neem deze dus zeker niet mee!

De Chiro is helaas niet gratis. Wel proberen we het inschrijvingsgeld en het kampgeld zo laag mogelijk te houden door regelmatig evenementen te organiseren die inkomsten opleveren. Om jullie verder tegemoet te komen, voorzien sommige ziekenfondsen een gedeeltelijke terugbetaling van het lidgeld en/of kampgeld. Vul dus zeker het formulier van je ziekenfonds in!

Ouders van kinderen -12 jaar kunnen de kosten voor ‘deelname aan jeugdwerkactiviteiten op hun belastingbrief van het volgende jaar inbrengen. Dit attest kunnen jullie altijd aan de leiding vragen.

Op deze website zijn foto’s te vinden van leuke activiteiten en de kampen van afgelopen jaren. Ben je een foto tegengekomen die je liever niet online wilt? Laat ons dit zeker zo snel mogelijk weten zodat wij deze van de site kunnen halen.